Arkitektritad villa med utsikt över Mälaren

En unik tomt med utsikt över Mälaren blev startskottet för familjen Dawys husresa. De föll direkt för platsen men utmaningarna och begränsningarna var många. För att utforma sitt drömhus och få stöd i processen tog de hjälp av Archline arkitektkontor. Idag är det över två år sedan som Martina och Ghali flyttade in, och de är fortfarande nyförälskade i huset.

Här bor Martina och Ghali Dawy med barnen Evelyn 4,5 år och Ellinor 2,5 år

Tomten i Södertälje har en vacker sluttning som vetter mot den magiska vyn över Mälaren. Platsen omfattas av en detaljplan med strikta regler om husets höjd, placering på tomten, kulör på fasaden och mycket mer. För att uppnå det absolut bästa resultatet utifrån de förutsättningar som fanns började familjen Dawy 2019 se sig om efter en arkitekt.

Att göra familjens idéer till verklighet

“Det var otroligt värdefullt att ta hjälp av Archline. De hade kompetensen att förstå alla regler som fanns på tomten och kunde forma huset så att det passade våra önskemål och samtidigt gick igenom bygglovsansökan. Vi hade själva tänkt mycket på planlösning och ville hitta en arkitekt som kunde hjälpa oss att omvandla våra idéer till verklighet. Vår otroligt duktiga arkitekt Ahmad Mehdizade var väldigt lyhörd och fick fria händer utifrån våra skisser över planlösningen. 

Den sluttande tomten lämpade sig bäst för att utforma huset som sutteräng, där det nedre planet öppnade upp för en naturlig och tillgänglig entré. Med tomten i Södertälje och Archlines arkitektkontor i Göteborg använde arkitekten de dokument som fanns tillgängliga över platsen tillsammans med digitala verktyg för att kunna placera huset så bra som möjligt. Här tog man största hänsyn till utsikt, solläge och omgivning.

Maximera ljusinsläpp och utsikt

En viktig önskan från familjen var husets karaktäristiska öppning mellan de två våningsplanen. När du kommer upp på övervåningen möts du av stora umgängesytor med kök, matplats och vardagsrum. Det lutande taket som går från en takhöjd på 2,30 meter upp till 3,50 meter ger hela ovanvåningen en otrolig rymd och öppnar huset för utsikten över Mälaren. Taket och placeringen av de stora fönstren har arkitekt Ahmad Mehdizade utformat för att optimera ljusinsläppet och utsikten. 

“De två låga fönstren som sitter längst upp mot taket ovanför burspråket i vardagsrummet är en detalj som vi är väldigt nöjda med. Det var arkitektens idé att sätta in fönstren och det enda syftet är att släppa in mer ljus i vardagsrummet. Fönstren blir också ett vackert blickfång istället för att det skulle varit en slät vägg där, och på morgonen kastar de ett otroligt fint ljus in i rummet.” säger Martina.

Att låta arkitekten få ännu mer inflytande i planlösningen är något som Martina har funderat på i efterhand. Efter att ha genomgått en process där familjen från start till mål känt sig trygga med bemötandet och kompetensen hos Archline säger Martina att de idag hade tagit in ännu fler synpunkter om de skulle göra om resan.

3D-bilder visualiserar husdrömmen

För att på bästa sätt förmedla rätt känsla av nya hus använder sig Archline av intuitiva 3D-verktyg som kunderna får ta del av. På plats på arkitektkontoret i Göteborg kan man också få se sitt hus i VR. Eftersom arbetet med Martina och Ghali skedde på distans fick paret en länk där de kunde klicka sig runt i sitt nya hus. “Jag kommer aldrig glömma ögonblicket då vi fick de första bilderna över vårt hus. Jag kände mig som ett barn på julafton. Och det där verktyget där vi kunde gå runt i huset var riktigt bra, så som det såg ut där var verkligen så som vårt hus blev när det var klart.” säger Martina. 

Alla bilder där Archline visualiserade familjens husdröm både exteriört och interiört var till stor hjälp under hela projektet. De blev ett verktyg i alla beslut som skulle tas och i kommunikationen med inblandade aktörer. Att få hjälp med att visualisera husets stora drag in i mindre detaljer ser Martina som mycket värdefullt och något hon också skulle rekommendera andra husbyggare att lägga extra resurser på. Ytskikt, golv, kakel, kök och mycket mer som presenteras i bild i ett tidigt stadium gör att man på ett mer precis sätt kan arbeta mot de absolut mest tillfredsställande resultatet. 

Inspirerad att hjälpa andra att bygga hus

På frågan om Martina känner sig färdig med husbyggandet utbrister hon “Tvärt om! Nu har jag byggt mitt drömhus och nu vill jag hjälpa andra att bygga hus.” Under tiden som huset växte fram och Martina omsorgsfullt skapade ett vackert hem till sig och sin familj blev hon nyfiken på att lära sig mer och utbildade sig till inredningsarkitekt. Idag driver hon ett eget företag och arbetar med både privata hem och offentliga miljöer för att bidra till fler vackra atmosfärer.

Martina Dawy på Instagram hittar du här: @tinadawy

“Vi delade med oss av vår budget till arkitekten så att han visste precis hur mycket pengar vi kunde lägga i projektet. När han ritade huset kunde han därför anpassa olika lösningar till det vi hade råd med. Ahmad vet ju vad saker och ting kostar, och det var otroligt värdefullt att han direkt kunde ta fram ett förslag inom vår budget. När vi såg hans ritningar tänkte vi shit, har vi verkligen råd med detta. Ahmad var så otroligt bra och tillmötesgående under hela projektet, och vi höll oss inom budget!” avslutar Martina.

  • Tvåvåningshus i suterräng 
  • En takhöjd på 3,50 meter
  • Ytterpanel behandlad med Sioo:x
  • Mäktig öppning mellan entréplan och ovanvåning

Det är här allt börjar

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig!